Lichaamsgerichte therapie
Lichaamsgerichte therapie is een ervaring van contact, communicatie, adem en energie, beweging en aanraking, drama, visualisatie, meditatie, groepsdynamica en psycho-educatie. Je ontvangt tijdens sessies een heldere toelichting over lichaamsgericht werk, de menselijke ontwikkeling, levensloop, (ontwikkel-) trauma (volgens NARM) en de werking van het zenuwstelsel (volgens Polyvagaal).
Over Integratieve psychotherapie
Voor onze algehele gezondheid hebben mensen verbinding nodig met zichzelf en hun omgeving. Mensen zijn uniek in hoe ze dit vermogen tot verbinding ontwikkelen en doen daarbij aanpassingen of adaptaties. Doorgaans belemmert ons dit niet, dit maakt ons o.a. als mens uniek. Maar soms raken we voor kortere of langere tijd uit balans. Het zijn onze aanpassingen, ook wel overlevingspatronen genoemd, die de ingang vormen voor ontwikkeling en heling van zelfbewustzijn, zelfzorg, zelfvertrouwen, zelfexpressie en zelfliefde.
De basis voor de integratieve psychotherapie wordt gevormd door de overlevingspatronen van de pionier Reich. Dit is in Nederland vertaald door o.a. Goudswaard, Verschuren en Veenbaas naar een toegankelijk framewerk in het boek ‘De Maskermaker’ over lichaamswerk en systemisch werk. Systemisch werk en Trans-actionele analyse ondersteunen het verkennen van gezonde en overlevingspatronen tijdens de therapie. De theorie van Reich wordt als basis gebruikt in verschillende hedendaagse psychotherapeutische stromingen zoals ook het ademwerk, bio-energetica en de NARM.
NARM
Soms raak je voor langere tijd uit balans. Door complexe gebeurtenissen of situaties waar je mee te maken hebt (gehad). Mogelijk heb je te maken met ontwikkeltrauma. Het Neuro-Affectieve Relatie model is een vorm van traumatherapie gericht op relationeel, hechtings- en ontwikkelingstrauma en is ontwikkeld door Laurence Heller. En door Deb Dana uitgewerkt naar een praktische toepassing. NARM werkt met dezelfde overlevingspatronen als de integratieve psychotherapie. De therapie richt zich op de patronen waarmee we onszelf proberen weg te houden van vroege pijnlijke ervaringen maar die ook zoveel symptomen en moeilijkheden in het contact met onszelf en anderen veroorzaken. Van een innerlijk conflict kun je niet vechten of vluchten. NARM bied je een ingang om er steeds opnieuw met nieuwsgierigheid, moed en geduld naar te kijken en ervaren.
Polyvagaal
De polyvagaal theorie van Porges leert ons over hoe ons autonome zenuwstelsel reageert om ervoor te zorgen dat we veilig blijven. En hoe deze respons sociale betrokkenheid in de weg kan staan. Omdat we vechten of vluchten voor een innerlijk conflict. Deze theorie biedt een stevige wetenschappelijke onderbouwing. Over waarom we als mensen niet maakbaar zijn. En waarom liefde, geduld en nabijheid nodig zijn om te ontwikkelen en nieuwe ‘manieren van zijn’ in het leven te ontdekken. ‘It’s all about repair’.
Lichaamsgerichte psychotherapie heeft deze voordelen:
- luisteren naar je lichaam is dagelijks praktisch toepasbaar
- je lichaam geeft altijd eerlijk antwoord
- je hebt je lichaam altijd bij je, je eigen kompas, daar is geen boek bij nodig
- er is meer dan de gedachten in je hoofd, je ontwikkelt zelfbewustzijn, zelfzorg, zelfvertrouwen, zelfexpressie en zelfliefde
- luisteren naar je hele zelf en accepteren wie je bent
- je leert balans te houden tussen spanning en ontspanning
- met liefde en blijdschap voor jezelf ervaar je meer plezier in het contact met anderen en je omgeving.