Ooit begon ik mijn loopbaan als medewerker arbeidsmarkt. Dus een bericht over personeelsverloop in zorg en welzijn zoals recent verscheen Zorgprofessionals vertrekken steeds vaker vanwege privésituatie - Skipr, trekt nog altijd mijn aandacht.
Gelukkig is er personeelsverloop in zorg- en welzijn. Zorgprofessionals ervaren de keuze om te blijven of vertrekken. Dit is een vorm van persoonlijk leiderschap die helder communiceert waar zorgprofessionals wel en niet willen werken. Gelukkig ook blijft 49% van deze zorgprofessionals behouden voor de branche. Want het is voor de gezondheid van de branche beter wanneer dit percentage hoger ligt.
Ook jij maakt persoonlijke keuzes afhankelijk van omstandigheden. Denk aan je levensfase, loopbaanfase, opleidingen, familie- en sociale omstandigheden, gezondheid en voeding, woning en locatie, werkomstandigheden en financiën. Het ervaren van de mogelijkheid om te kiezen, brengt je bodymind ontspanning. Dit wordt breed ondersteund door het vele onderzoek dat is gedaan naar en voortgekomen uit het werk van Porges over de polyvagaal theorie.
Het maken van keuzes kan ook spanning brengen. Dit heeft onder andere te maken met je persoonlijke omstandigheden. Daarnaast speelt een rol dat onder druk van een complexe keuzes de neiging kan bestaan om te denken in of/of. Bijvoorbeeld kiezen voor jezelf of voor de ander en kiezen voor stabiliteit of verandering. Het onderkennen van deze dilemma’s geeft ruimte voor en/en-denken, creativiteit en tijdelijk werkbare keuzes.
Keuzes rond werk en werkplek zijn relationele keuzes, zo heb ik tijdens mijn loopbaan ervaren. Mijn keuzes, vrijheid en vitaliteit ontstaan in wederzijdse afhankelijkheid van mijn omgeving. Ik ben vrouw, partner, moeder, dochter, zus, vriendin en nog veel meer. Daarnaast ben ik eindeloos nieuwsgierig naar de bodymind- soul en persoonlijk leiderschap. Ook ben ik een situationele denker en wens ik een leefbare toekomst voor de aarde en alles wat leeft. Zie hier, enkele belangrijke ingrediënten voor mijn keuzes. Deze blog is bijvoorbeeld sterk geïnspireerd op het werk en de fantastische training ‘Warm data host’ die ik recent heb gevolgd bij Nora Bateson.
Een keuze maken is als een ‘soepje’ waarbij sommige ingrediënten rationeel en logisch zijn en andere meer gevoelig en existentieel. De ingrediënten van die soep zijn iedere keer anders en niet logisch geordend. Wanneer je hierover nadenkt, herken je dit waarschijnlijk. Je herkent waarschijnlijk ook dat je op school vooral geleerd hebt om logisch tot een keuze te komen. Bijvoorbeeld in termen van goed of fout bij toetsen en denken in oorzaak en gevolg bij probleemanalyse. Logisch redeneren is belangrijk én biedt tegelijkertijd voor het maken van complexe keuzes te weinig informatie. Relationele ingrediënten zijn hiervoor noodzakelijk.
Wanneer je nieuwsgierig wordt naar jouw keuzes, wat komt er dan in je op? Bijvoorbeeld als het gaat om werk en werkplek. Wat is er te vertellen over het relationele soepje van jouw bodymind op het werk? Vertel je verhaal! Wat is er te vertellen over de ontwikkeling van jouw relaties met mensen, dingen en locaties op het werk? Deze veranderen continue en je weet niet altijd wat er op je afkomt. Wordt nieuwsgierig en deel je verhaal met anderen. Probeer niet te ordenen en laat je raken. Door te luisteren, ervaar je. En door te ervaren en nieuwsgierig te worden naar ‘keuzes’, creëer je ruimte voor jouw persoonlijk leiderschap.
Wil je meer weten of reageren. Je kunt je reactie sturen naar: ineke@homeforbodymind.nl
Het volgende blog gaat in op Bewegen in persoonlijk leiderschap: “geen bol.com”