Lichaamsgerichte psychotherapie

lichaamsgerichte therapie amsterdam oost diemen

Ineke Pet
geeft lichaamsgerichte psychotherapie in haar praktijk in Amsterdam Oost / Diemen

Je dagelijks leven wordt al snel beïnvloed doordat je spanningsklachten ervaart. Het wordt moeilijker om contact te maken en sociale contacten te onderhouden. Gevoelens van eenzaamheid en angst nemen toe. Je kunt er gewoon niks bij hebben.

Voor heling en herstel is er contact met iemand anders nodig.

Al je levenservaringen zijn aanwezig in je hoofd én je lijf.

Integratieve psychotherapie
Voor onze algehele gezondheid hebben mensen verbinding nodig met zichzelf en hun omgeving. Mensen zijn uniek in hoe ze dit vermogen tot verbinding ontwikkelen en doen daarbij aanpassingen of adaptaties. Doorgaans belemmert ons dit niet, dit maakt ons o.a. als mens uniek. Maar soms raken we voor kortere of langere tijd uit balans. Het zijn onze aanpassingen, ook wel overlevingspatronen genoemd, die de ingang vormen voor ontwikkeling en heling van zelfbewustzijn, zelfzorg, zelfvertrouwen, zelfexpressie en zelfliefde.
De basis voor de integratieve psychotherapie vormt het werk over de overlevingspatronen van de pionier Reich. Dit is in Nederland vertaald door o.a. Goudswaard, Verschuren en Veenbaas naar een toegankelijk framewerk in het boek ‘De Maskermaker’ over lichaamswerk en systemisch werk. De theorie van Reich wordt als basis gebruikt in verschillende hedendaagse psychotherapeutische stromingen zoals ook het ademwerk en bio-energetica. Lees hier meer over mijn aanpak.

NARM
Soms raak je voor langere tijd uit balans. Door complexe gebeurtenissen of situaties waar je mee te maken hebt (gehad). Mogelijk heb je te maken met ontwikkeltrauma. Het Neuro-Affectieve Relatie model is een vorm van traumatherapie gericht op relationeel, hechtings- en ontwikkelingstrauma en ontwikkeld door Laurence Heller. NARM werkt met dezelfde overlevingspatronen als de integratieve psychotherapie. De therapie richt zich op de patronen waarmee we onszelf proberen weg te houden van vroege pijnlijke ervaringen maar die ook zoveel symptomen en moeilijkheden in het contact met onszelf en anderen veroorzaken. Van een innerlijk conflict kun je niet vechten of vluchten. NARM bied je een ingang om er steeds opnieuw met nieuwsgierigheid, moed en geduld naar te kijken en ervaren.

De lichaamsgerichte psychotherapie heeft deze voordelen:

  • luisteren naar je lichaam is dagelijks praktisch toepasbaar
  • je lichaam geeft altijd eerlijk antwoord
  • je hebt je lichaam altijd bij je, je eigen kompas, daar is geen boek bij nodig
  • er is meer dan de gedachten in je hoofd, je ontwikkelt zelfbewustzijn, zelfzorg, zelfvertrouwen, zelfexpressie en zelfliefde
  • luisteren naar je hele zelf en accepteren wie je bent
  • je leert balans te houden tussen spanning en ontspanning
  • met liefde en blijdschap voor jezelf ervaar je meer plezier in het contact met anderen en je omgeving
lichaamsgerichte therapie amsterdam oost diemen

‘Het was voor mij persoonlijk een nieuwe ervaring om de signalen van mijn lichaam beter te leren herkennen en “leren” voelen. Mijn eigen (mentale) gezondheid prioriteren, en in het verlengde daarvan beter voor mijzelf te leren zorgen, was iets dat ik tot een aantal jaar geleden had afgedaan als ‘soft’.’